Op de grens van nieuwe en oude media

Nokia N8, de laatste Symbian SmartphoneNokia was ooit de koning van de mobieltjes, tegenwoordig zijn ze hooguit minster-president van het budget-segment. Maar de marges op de klassieke mobieltjes zijn laag en de markt krimpt door de explosieve groei van de smartphone markt.
Nokia’s winst is over het afgelopen jaar dramatisch gedaald, terwijl het aantal verkochte smartphones wereldwijd verdubbeld is en concurrenten recordwinsten boeken.

Om het tij te keren is Nokia nu een monsterverbond aangegaan met Microsoft om voortaan smartphones te gaan maken met het besturingssyteem van Microsoft. Dat is een behoorlijke meevaller voor Microsoft dat al langer op zoek is naar een partner die zich volledig richt op Microsoft’s Windows Phone 7 besturingsysteem (Samsung en HTC* maken ook Windows telefoons, maar richten zich vooral op Android). Of het ook zo goed is voor Nokia valt nog te bezien, WP7 is niet bepaald het populairste besturingssyteem voor smartphones en voorlopig is er nog geen windows telefoon, dus zullen ze telefoons moeten blijven verkopen met een besturingssyteem waarmee ze gaan stoppen.

* HTC had een slepend juridisch conflict met Microsoft dat ze ‘afgekocht’ hebben door zich vast te leggen om ook Windows telefoons te maken, je kunt je voorstellen dat hun hart niet daar ligt.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
In 2008 kocht Nokia Symbian, makers van een besturingssysteen voor telefoons, en richtte samen met een aantal andere grote spelers de Symbian Foundation op om samen verder te werken aan de ontwikkeling.

Nokia staat er alleen voor

Maar Symbian was door de komst van de iPhone een jaar eerder al archaïsch geworden en toen Google begin 2009 Android lanceerde was het spel eigenlijk al uit. Een jaar later verlieten de andere telefoonbouwers, niet geheel onverwacht, de Symbian Foundation.

Nokia zelf kon ook geen potten breken met zijn Symbian smartphones, ondanks een manmoedige poging om z’n nieuwste telefoon, de N8, te promoten als een volwaardig alternatief voor de nieuwste iPhone en Android toestellen.

Aan de telefoon lag het niet, die werd door critici alom geprezen om zijn goede hardware en met name geweldige camera (met Carl-Zeiss lenzen en een volwaardige flitser in een wereld van led lampjes). Maar de Symbian software maakte het de beste telefoon die je niet wilt kopen.

Hoe nu verder?
Dat het zo niet verder kon was duidelijk, Nokia haalde een nieuwe CEO van buiten (letterlijk, hij was de eerste niet-fin die Nokia ooit bestuurde). Nieuwe baas Christian Elop vatte de situatie in een memorabel memo als volgt samen:

Dit is wat ik heb geprobeerd te begrijpen. Ik denk dat het ten minste ten dele te wijten is aan onze houding binnen Nokia. We goten benzine op ons eigen brandende platform. Ik denk dat verantwoording en leiderschap misten die nodig is om direct aan te passen en het bedrijf door deze ontwrichtende tijden te sturen. We  leveren innovatie niet snel genoeg. We werken intern niet samen.

Nokia, ons platform brandt.

Volledige tekst via TechEurope

Dat was het startschot voor grote veranderingen bij Nokia, Symbian werd afgebouwd en er werden onderhandelingen begonnen met Google en Microsoft. Een paar maanden later kwam het hoge woord er uit, Nokia zou verder gaan met Microsoft (saillant detail: Nokia baas Elop kwam van Microsoft). In ruil voor Nokia’s volledige commitment aan WP7 kwam Microsoft over de brug met de milioenen die Nokia nodig heeft om nieuwe telefoons te ontwikkelen.

Eind goed, al goed?
Niet helemaal. Ze praten er niet graag over bij Nokia, maar er zijn voorlopig nog geen telefoons. Nokia baas Elop sprak zijn vertrouwen uit dat er nog dit jaar WP7 telefoons van Nokia op de markt zullen komen, maar de eerste telefoons zijn er op zijn vroegst in november… en voordat ze bij ons in de winkel liggen is het 2012. Nokia moet dus nog de rest van dit jaar proberen om consumenten er van te overtuigen telefoons te kopen met een besturingssysteem waar ze zelf niet meer in geloven.

Windows Phone 7 is ook geen zekere winnaar, de voorganger Windows Mobile had zo’n slechte reputatie dat ze de naam maar hebben veranderd. WP7 heeft een aandeel in de smartphone markt van minder dan 10% van de markt en wordt bovendien geplaagd wordt kinderziektes en het uitblijven van upgrades (microsoft heeft deze week een pre-upgrade uitgebracht die telefoons moet voorbereiden op de eerste echte upgrade, maar die sommige telefoons onbruikbaar maakt). Tegen de tijd dat de eerste Nokia-Windows telefoons uitkomen zou WP7 inmiddels volwassen moeten zijn, maar of het ooit populair wordt is maar de vraag.

Staand aan de rand van de afgrond maakt Nokia dus een sprong in het duister, in de hoop dat de afgrond niet zo breed is als ie diep is.

 

Nokia N8, nu overal verkrijgbaar

Advertenties

Commentaren op: "Nokia en Microsoft, een sprong in het duister… voor Nokia" (1)

  1. […] aantal nieuwe apps dat uitkomt voor Nokia’s eigen Symbian besturingssysteem zal stagneren nu Nokia heeft gekozen voor WP7. Dat betekent niet het einde van de Ovi store, Nokia gaat de bestaande infrastructuur gebruiken om […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s