Op de grens van nieuwe en oude media

Apple heeft met de iPad een standaard gezet, 10″ is de norm voor tablet computers en de meeste nieuwe tablets die uitkomen hebben ook grofweg die schermgrootte. De markt is kleinere tablets ook niet vriendelijk gezind geweest, de 5″ Dell Streak is nooit meer geworden dan een noviteit en de 7″ Galaxy Tab had tegenvallende verkoopcijfers. Maar de HTC Flyer heeft een troef achter de hand: een visie op de rol die een tablet in ons leven kan hebben.

Indachtig het motto “Quietly Brilliant” schreeuwt HTC niet van de daken dat ze de uitvinding van de eeuw hebben gedaan, maar brengen ze bijna stilletjes een aantal vernieuwingen naar de Tabletmarkt.

OnLive integratie
Spelletjes op tablets en smartphones zijn niet nieuw, maar heeft een ingebouwde ‘spelcomputer’. Dat wil zeggen, hij maakt gebruik van OnLive een dienst die je spel laat draaien op servers op het internet. Je hebt dus geen krachtige spelcomputer meer nodig om je spelletjes op te spelen alleen een scherm (in dit geval het scherm van de Flyer), een speciaal kastje voor de OnLive dienst (ingebouwd in de Flyer) en een controller (apart verkrijgbaar). Behalve Angry Birds kun je dus ook spellen als Assasin’s Creed spelen, die je normaal op een XBOX of Playstation speelt.

EverNote integratie
EverNote is een populaire dienst om notities in de vorm van stukjes tekst, geluid of beeld op te slaan op het internet (de Cloud zoals dat tegenwoordig heet) en te synchroniseren tussen je verschillende electronische apparaten. Je kiunt er dus altijd bij of je nou achter je PC zit, je tablet op schoot hebt of met je smartphone aan het spelen bent. HTC gaat een stap verder door EverNote vanaf het begin te integreren met hun tablet, de Flyer is duidelijk niet bedoeld als een losstaand apparaat maar als onderdeel van een geïntegreerd leven.

HTC Scribe
Bij windows tablets is het heel gewoon, een stylus, maar de Flyer is de eerste van de huidige op de consumentenmarkt gerichte tablets om er een te hebben.

HTC Scribe

Het is in feite een pennetje om op het scherm te schrijven, HTC heeft er een hoop aandacht aan besteed, dus het is een heel blits pennetje geworden. Je kunt er ook mee tekenen en fotobewerken, maar belangrijker is misschien wel de mogelijkheid de mogelijkheid om op de tablet te schrijven. Dat opent een wereld aan nuttige mogelijkheden, zoals aantekeningen maken tijdens college of een vergadering. Om je aantekenwerk nog wat makkelijker te maken kun je tegelijk opnemen en notuleren en slaat hij op wanneer je de notities gemaakt hebt zodat je makkelijk de tekst terug kunt halen die bij de aantekening hoort (dat hebben we eerder gezien: Livescribe bij DWDD).
De tablet is weer een stukje volwassener geworden.

De toekomst
De Flyer zal de wereld niet in vlam zetten, consumenten zullen over het algemeen het zelfde doen als de technoblogger van de NRC en kijken naar de prijs en de grootte en de Flyer links laten liggen, HTC zal zelf waarschijnlijk dit jaar nog met een 10″ versie komen (net zoals ze begin vorig jaar kwamen met de kleine Legend en later de grote broer de Desire introduceerden). Maar de Flyer laat wel zien dat een tablet meer kan zijn dan een grote smartphone waar je niet mee kan bellen, we moeten dan ook niet verbaasd opkijken als deze features volgend jaar standaard zijn op alle tablets.

[Update: de Flyer wordt al aangeboden voor 569 euro voor de 3G versie en 449 voor een WiFi-only versie met 16GB geheugen (CoolBlue), de prijs in Nederland zal ongetwijfeld gelijk zijn]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s