Op de grens van nieuwe en oude media

De nieuwe iPad kan omschreven worden als “dunner, lichter en zelfde prijs“, maar ook als meer van hetzelfde. Niet alleen is het een iets geüpdate versie van de iPad, de specificaties van de nieuwe iPad zijn vrijwel identiek aan die van de nieuwe Android Tablets die het afgelopen kwartaal onthuld zijn.

Direct na de onthulling van de iPad 2 verscheen de eerste vergelijking van Apple’s tablet met die van de belanghrijkste concurrenten al op het internet, het is net ‘zoek de verschillen’ (maar dan voor nerds).

Android Central: vergelijking iPad, Xoom, Optimus Pad, Galaxy Tab en anderen

Vegelijking iPad 2, Xoom, Optimus Pad, Galaxy Tab en anderen

De iPad 2 heeft in vergelijking met de originele iPad een dual-core processor, HDMI om hem aan de TV te koppelen, twee camera’s (één voor video-calling en één voor  foto’s en filmpjes) net als de concurrentie.

De opkomst van de Android tablet

Android Honeycomb logo

Honeycomb, Android voor tablets

Vorig jaar was de iPad een tijdlang de enige echte consumenten tablet, en de enige concurrentie kwam van haastig uitgebrachte tablets die draaiden op een versie van Android die bedoeld was voor smartphones. Geen wonder dus dat Apple de markt voor zichzelf had. Die tijd is voorbij, de concurrentie heeft een enorme inhaalslag gemaakt (en Google heeft een Android versie gemaakt voor tablets) en hun tablets zijn nu gelijkwaardig aan die van Apple.

Dat betekent niet dat de markt opeens overgenomen wordt door Android tablets, Apple heeft al 14 milioen iPads verkocht en dus een stabiele markt gecreëerd. Daarnaast hebben ze nog twee troeven achter de hand, de prijs en de iPad 1. Apple heeft langjarige contracten met hun leveranciers afgesloten voordat de iPad een succes werd en zij betalen daardoor lagere prijzen voor onderdelen dan de concurrentie die te maken heeft met een plotselinge schaarste als gevolg van de explosieve groei van de tablet markt (de ironie wil dat concurrent Samsung zelf zo’n leverancier is), in de praktijk betekent dat de nieuwe tablets vaak een paar tientjes duurder zijn dan het vergelijkbare model iPad.
Daarnaast heeft Apple aangekondigd de originele iPad te blijven verkopen voor een lagere prijs, als een soort instapmodel. Daarmee ze een goedkoper alternatief voor de iPad 2 dan de concurrentie.

Prijzen

Van steeds meer tablets is de prijs bekend, wat daarbij gelijk opvalt is dat de prijs van de iPad 2 als richtprijs wordt gehanteerd, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie zal Nederland de Motorola Xoom ook hetzelfde gaan kosten als een iPad 2 met evenveel geheugen. Samsung probeert nog wel te scoren op prijs door ook een kleinere versie, die qua prijs onder de iPad zit.

Voor de 3G versies is natuurlijk van belang welk abonnement je er bij neemt, aangezien  dat je uiteindelijke kosten bepaald. De iPad is in Nederland alleen te koop via Apple, maar speciale iPad abonnementen worden aangeboden door Vodafone en T-Mobile. De Galaxy Tab 10.1 komt pas eind april maar is bij Vodafone al  met abonnement te bestellen.

De officiële iPad abonnementen zijn voor onbepaalde tijd of prepaid, dus dat is appels met peren vergelijken.
Prijs tablets met abonnement over 2 jaar

Wat wel te vergelijken is zijn tweejarige instap-abonnementen (in alle gevallen een snelheid van 3,6MBps en een bundel van 500Mb). Over die twee jaar betaal je bij Vodafone € 864 voor de Galaxy 10,1 en het bijbehorende abonnement, een tweejarig mobiel breedband abonnement  kost bij Vodafone €376 en bij T-Mobile €359. Als je daar de €599 voor de iPad zelf bij rekent, dan ben je bij allebei ongeveer 100 euro duurder uit dan met de Galaxy.

 

The year of…

Steve Jobs sprak in een sneer naar de concurrentie over “the year of the copycats”, in die neerbuigende opmerking zit een kern van waarheid. Dit wordt het jaar dat de concurrentie aanhaakt bij Apple, en er realistische alternatieven komen voor de iPad. Voor de consument wordt 2011 het jaar van de opties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s