Op de grens van nieuwe en oude media

De Volkskrant had onlangs een artikel over de teloorgang van de amerikaanse boekengigant Borders, de openingsparagraaf eindigde met de intrigerende  mededeling dat de dalende boekverkoop bij Borders te wijten was aan ‘het toenemend internetgebruik’.

Boekenketen Borders heeft zijn faillissement aangevraagd. Tweehonderd van de 650 Border-winkels moesten per direct hun deuren sluiten. Verwacht wordt dat op korte termijn nog 75 winkels zullen dichtgaan. De dalende verkopen als gevolg van het toenemend internetgebruik worden als oorzaak gezien.

NRC* via RetailNews.nl

Internet heeft dus invloed op de boekverkoop, maar op welke manier internet zorgt dat we minder lezen blijft onduidelijk. Daarom een aantal stukjes waarin ik de achtergronden van dit fenomeen onder de loep neem, te beginnen met de vraag of we minder lezen door internet.

Het lijkt vaak logisch om te denken dat we minder lezen als we internetten, in die tijd hebben we immers geen boek, krant of tijd schrift voor onze neus. In dagbestedingsonderzoeken, waarin gekeken wordt wat iemand op een dag doet, wordt het meestal ook zo gedefinieerd. Er zijn dan aparte categorieën voor ‘lezen’,  ‘tv-kijken’ en ‘internetten’, terwijl we bijna iedereen wel eens tv heeft gekeken via uitzending gemist (of rtl-gemist). Er is dus sprake van blikvernauwing , we bedoelen met lezen meestal lezen van papier.

Gemiddeld zijn 104 min. per dag op internet

We lezen eigenlijk ontzettend veel via internet en niet alleen maar ‘status-updates’, tweets, e-mails, blogs en websites over onze hobbies.

We volgen het nieuws ook steeds vaker via internet, en als we iets willen weten zoeken we dat op via Google of Wikipedia. De zoekmachine en Wikipedia ontsluiten het grootste deel van alle menselijke kennis of het nu recepten zijn, de naam van een acteur in een film of  resultaten van wetenschappelijk onderzoek… we lezen het allemaal op internet.

Zo’n 75% van de tijd die we aan internet besteden zijn we aan het lezen, we lezen dus niet minder door internet. Gaat het surfen op het web dan misschien ten koste van meer serieuze vormen van lezen? Dat is de vraag voor mijn volgende stukje.

Volgende keer: verandert internet de kwaliteit van lezen?

* Op zoek naar een linkbare quote toetste ik de exacte tekst in die ik in de Volkskrant had gelezen, deze bleek woord voor woord gelijk in het NRC gestaan te hebben. Journalistieke luiheid?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s