Op de grens van nieuwe en oude media

Apple klaagt Amazon aan omdat deze het merkenrecht op de term App Store zou schenden. Het is een schot voor de boeg van Amazon dat vandaag de Amazon Appstore for Android lanceert (voorlopig helaas alleen beschikbaar in de VS).

Amazon App... shop for Android

Volgens Apple is die naam een inbreuk op het merkrecht dat Apple heeft op de term “app store”. Daarnaast claimt Apple dat het gebruik van de term app store misleidend en verwarrend is voor consumenten, omdat het om een vergelijkbare dienst gaat.

Het is onwaarschijnlijk dat deze rechtszaak tot het eind zal worden uitgevochten en dit moet dan ook eerder gezien worden als een signaal van Apple dat hun claim op de naam app store serieus moet worden genomen.

Apple moet wel op zijn strepen gaan staan, niet alleen hebben ze hun claim op de term app store onderdeel gemaakt van hun reclamecampagne (Als je geen iPhone hebt…) de strijd om die claim loopt nog voor de Amerikaanse merkenrechtautoriteit.

Het is de vraag hoe haalbaar de aanklacht van Apple juridisch is. Hun claim op de term app store is al niet heel sterk, het feit dat hun app winkel Appstore noemen kan daarom al genoeg zijn.
De claim dat het gebruik van de term app store misleidend of verwarrend zou zijn is al helemaal onhoudbaar. Amazon gebruikt immers de term “Amazon Appstore for Android”, je moet ziende blind zijn om te denken dat dit Apple’s app store voor iPhones is, en het is alleen mogelijk om Amazon’s app store te gebruiken nadat je hem op een Android apparaat hebt geïnstalleerd…

Er zijn een aantal mogelijke uitkomsten, het lijkt mij het meest waarschijnlijk dat Apple de zaak stilletjes laat vallen nadat er een uitspraak is in de zaak over Apple’s merkrechtclaim op  de term app store.
Het kan natuurlijk ook dat de partijen tot een vergelijk komen en Amazon ofwel de naam wijzigt, of een licentieovereenkomst aangaat met Apple voor het gebruik van de term app store. Apple zal daar dan wel wat tegenover moeten stellen, je kunt dan denken aan een soepele behandeling van de Kindle app (die mogelijk niet in overeenstemming is met Apple’s vernieuwde app richtlijnen) of misschien zelfs een Amazon Appstore(c) for iPhone.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s