Op de grens van nieuwe en oude media

Android Andy met Apps galoreMet meer dan 250.00 apps in de Android Market is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, zeker omdat de Android Market geen persoonlijke aanbevelingen doet zoals Amazon of de Apple App store. Totdat Google die functionaliteit naar de Android Market brengt zijn we aangewezen op dit soort lijstjes en review sites als Android Tapp.

The best things in life are free

Omdat dit soort lijstjes per definitie subjectief zijn heb ik me gericht op gratis apps, ik zou niet willen dat iemand door mij 70 cent uitgeeft aan een app waar hij niks aan heeft. Gelukkig zijn er heel veel goede gratis apps, en anders is er meestal wel een ‘lite’ versie om te gebruiken tot je zeker weet dat je je zuurverdiende geld er aan wil uitgeven.

Omdat spelletjes te subjectief zijn en in te veel categorieën uiteen vallen heb ik me beperkt tot “nuttige apps”.

Shush Ringer Restorer

Shush! Ringer Restorer

Zet je telefoon op stil en je kunt met één vingerbeweging aangeven na hoeveel tijd het geluid weer aan moet.

Hoe simpel het concept ook is, als je het eenmaal geïnstalleerd hebt zul je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund. Ideaal voor mensen zoals ik, die trouw ’s ochtends hun telefoon op stil zetten, maar vervolgens vergeten om het geluid weer aan te zetten. Super gebruiksvriendelijk, je hoeft verder niks in te stellen.

Prijs: Gratis

Skype for Android

SkypeFring /Scydo

Gratis bellen via je internetverbinding.

Skypen komt van je computer naar je telefoon: bel gratis naar andere gebruikers en goedkoop naar gewone nummers.

Fring en Scydo werken hetzelfde als Skype, maar is alleen beschikbaar als smartphone-app. Voordeel is wel dat deze apps stabieler zijn dan de Skype app en beter geïntegreerd met de contactenlijst op je telefoon.

Prijs: Gratis

PingchatWhatsapp

Gratis chat berichten sturen naar andere mensen met een smartphone.

Maakt gebruik van je internet verbinding om berichten en foto’s te versturen, Pingchat en Whatsapp werken met BlackBerry, Android en iPhone.

Prijs: Gratis

ChompSMSChompSMS / Handcent SMS / Go SMS Pro

Betere en kleurrijkere SMS via een custom app.

De standaard SMS dienst van Android is functioneel, maar ook niet meer dan dat. Maar Android zou Android niet zijn als er niet meerdere alternatieven beschikbaar waren. Deze SMS apps bieden allemaal een kleurrijke interface, die naar eigen smaak is aan te passen, weergave in conversatie-stijl en verbeterde opties voor groepsberichten. Chomp heeft daarnaast ook Textfreek ingebouwd voor gratis berichten a la Pingchat.

Prijs: Gratis

Springpad note appSpringpad/Evernote

Neem je notities mee van computer naar computer.

Deze apps synchroniseren aantekeningen tussen je browser, smartphone en het internet. Overal toegang tot je aantekeningen met veel mogelijkheden om ze te categoriseren, te delen en zelfs direct foto’s toe te voegen vanaf je telefoon. Perfect voor mensen die altijd hun briefjes kwijtraken.

Werkt ook supersimpel, alles je op je telefoon kan ‘delen’ kun je op die manier in springpad opslaan, en als je in je browser rechtsklikt verschijnt die optie in het contextmenu.

Prijs: Gratis

Dropbox

Box.net/Dropbox

Bestanden opslaan op het internet zodat je er altijd toegang toe hebt.

Box.net en Dropbox geven je allebei opslagruimte op het internet om bestanden op te slaan zodat je er overal toegang toe hebt. Box.net is veel uitgebreider, maar dropbox is supersimpel te gebruiken gewoon slepen naar de dropbox map op je PC (je moet dropbox wel installeren op je computer, en dat is dan weer niet overal mogelijk).

Prijs: Gratis (Box.net geeft je 5GB, dropbox 2GB)

Paperdroid

Paperdroid

Read it Later voor Android.

Read It Later is een dienst waarmee je artikelen of webpagina’s kunt opslaan om ze later te lezen. Met deze app kun je artikelen lezen die in je Read It Later lijst staan, maar ook met een druk op de knop artikelen aan die lijst toevoegen (als  je ze liever later of op een groter scherm wil lezen). Je hebt wel een Read It Later account nodig, maar als je dat eenmaal hebt blijkt dat je dat toch al nodig had.

Prijs: Gratis (Paperdroid)  € 0,70 (Read It Later Pro, de veel mooiere officiële app)

FeedSquares

FeedSquares/Pulse

De beste manier om met ‘information overload’ om te gaan, simpel snel en overzichtelijk heel veel sites, blogs en nieuws volgen.

FeedSquares en Pulse maken RSS readers van een nerdy hobby tot een hippe en visueel aantrekkelijke manier om heel veel sirtes te volgen (en in Pulse kun je ook je sociale media volgen). Je moet een keer door het nog altijd tamelijk nerdy proces van het aanmaken van een RSS reader (bijvoorbeeld Google Reader) maar daarna is het toevoegen van sites op je computer en telefoon simpel genoeg. En je kunt makkelijk en efficiënt héél veel informatie tot je nemen en de ‘markeer als gelezen’ en ‘markeer alles als gelezen’ knoppen maken het leven een stuk overzichtelijker.

Prijs: Gratis

ABN-Amro Saldo Checker

Saldo checker (ABN, Rabo, ING)

Makkelijk bijhouden hoeveel geld je nog op je bank hebt staan.

Ideaal om te zien of je loon al is gestort, of hoeveel geld je nog hebt voor de rest van de maand. De ABN en Rabo apps laten ook recente transacties zien, zodat je makkelijk overzicht kunt houden over je bankzaken.

Prijs: Gratis

NS Reisplanner

NS Reisplanner Xtra

Onmisbaar voor iedereen die regelmatig met de trein reist.

Overzichtelijke en duidelijke app (in tegenstelling tot de Ov92 app) waarmee je makkelijk een reis kan plannen, vertrektijden kan zien op het dichtsbijzijnde station (op basis van GPS) en die alle storingen en werkzaamheden weergeeft. Ook erg handig als je trein vertraging heeft of uitvalt om alternatieve routes te plannen, of als je in een vreemde stad snel wilt weten welke trein je moet hebben, en op welk spoor die vertrekt.

Prijs: Gratis

Gmail Unread Count

GMail Unread Count / SMS Unread Count

Widgets om in een oogopslag te zien hoeveel ongelezen berichten je hebt.

Een must-have als je een Gmail account als hoofdmailadres hebt, Gmail Unread count doet precies wat de naam zegt. SMS Unread Count heeft niet alleen widgets voor ongelezen sms’jes, maar ook voor gemiste oproepen en zelfs uitgebreide opties voor ongelezen Gmail berichten.

Prijs: Gratis

TVGIDS.tv

TVGIDS.tv

Een tvgids op je mobiel, altijd zien wat er nu en straks op de buis is.

Je kunt zelf instellen welke zenders je wilt laten zien, je kunt zien wat er nu op tv is of je kunt de programmering van een zender over de hele dag is. Laat ook korte beschrijvingen van het programma zien.

Prijs: Gratis (met advertenties) of € 3,99

Chrome to Phone

Chrome to Phone

Stuur webpagina’s, telefoonnummers enzovoorts direct naar je telefoon.

Heeft uiteraard alleen zin als je Chrome gebruikt. Maar erg handig om de pagina van je reisplanner, recepten of dingen die je onderweg wilt lezen met één druk op de knop op je telefoon te laten verschijnen.

Prijs: Gratis

YouTube Remote (thumbnail)

YouTube Remote

Maakt van je telefoon een afstandsbediening voor YouTube op je computer, makkelijker kan bijna niet.

Je telefoon is een betere afstandsbediening dan een gewone afstandbediening. Je kan afspeellijsten maken, zoeken naar anders filmpjes en krijgt automatisch aanbevelingen voor nieuwe filmpjes en kanalen… terwijl het filmpje dat je aan het kijken bent gewoon blijft spelen.

Prijs: Gratis

Gmote client for AndroidGmote Unified Remote

Je computer op besturen vanuit je luie stoel, met je telefoon als afstandbediening.

Beide werken met een server programmaatje dat je op je pc moet installeren, heb je dat gedaan dan kun je met je telefoon over een draadloze verbinding je computer besturen. Leuk voor presentaties, maar bijzonder geschikt om van je computer een echt entertainment center te maken.

Gmote, de grootvader van dit soort programma’s, heeft twee standen; remote met vooruit/achteruit en play/pause en volume knoppen om door foto’s en muziek te bladeren en films te besturen, en touchpad waarmee je je telefoon als muis gebruikt en het toetsenbord kunt oproepen om te typen. Spartaans maar functioneel. Unified Remote is ongeveer het tegenovergestelde, heel uitgebreid en heel gelikt. Met een mooie interface en speciale interfaces voor programma’s als spotify en Power Point.

Prijs: Gratis

Vignette camera app

Vignette

Camera app met heel veel opties: filters, frames en meer. Maakt je kiekjes tot echte foto’s.

Vignette heeft een 8 soorten filters om aan je foto’s mee te verrijken, van colour highlight (zwart-wit foto met één uitgelichte kleur) tot Vignette (de stijl van 19e eeuwse foto’s waarbij alleen het midden van het beeld verlicht en scherp is), binnen die categorieën zijn dan ook weer diverse opties. Daarnaast kun je ook nog de soort omlijsting en het formaat van de foto instellen. Het is soms wat veel van het goede, maar je kunt gelukkig favorieten aanmaken om snel de juiste instellingen binnen handbereik te hebben. Je kunt die favorieten zelfs als snelkoppeling aan je startscherm toevoegen, om in één keer naar het gewenste formaat te gaan.

Met Vignette kun je niet alleen foto’s maken, je kunt ook bestaande foto’s importeren en van een filter voorzien (zoals in het voor Android eeuwig uitgestelde Instagram).

Unieke interface waar je wel even aan moet wennen, maar je kunt in een handomdraai professionele effecten aan je foto’s toevoegen zoals  en verschillende omlijstingen om wat cachet aan je foto’s te geven. Wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe effecten.

Prijs: Gratis demo (alleen lage resolutie foto’s mogelijk) of € 2,83

Retro Camera

Retro Camera

Een analoge camera ervaring met de digitale camera van je smartphone.

De Android tegenhanger van de Hipstamatic, maakt van fotograferen met je telefoon  een authentieke retro ervaring. Niet alleen is de interface de achterkant van een klassieke compact camera, inclusief kleine zoeker, je krijgt ook niet direct je foto’s te zien maar moet wachten tot ze “ontwikkeld” zijn in een donkere kamer. Dat voelt de eerste keer misschien aan als onnodig omslachtig, maar draagt enorm bij aan de authentieke analoge ervaring. Retro camera geeft keuze uit 5 verschillende cameratypes gebaseerd op klassiekers als de Polaroid en Holga.

Prijs Gratis (met advertenties) of € 2,11 (ad-free)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s