Op de grens van nieuwe en oude media

De iPad 2 mag dan dunner, lichter en sneller zijn dan de iPad 1, echte innovatie komt van elders. Uit India komt de Notion Ink Adam, tablet pc en e-reader tegelijk.

Je kunt iedere tablet gebruiken als e-reader,  door er de juiste app op te zetten. En de Nook color e-reader is eigenlijk een android tablet die geoptimaliseerd is om als reader te gebruiken. Maar al deze tablets hebben een nadeel, ze bieden niet de e-paper ervaring die een e-ink scherm biedt. En dat is een wereld van verschil, met e-paper krijg je een scherm dat leest alsof het papier is.

Notion Ink AdamDe Adam belooft het beste van beide werelden, dankzij een scherm dat met een druk op de knop verandert van een traditioneel LCD-scherm in een e-ink scherm en terug.

Een volwaardige tablet

De Adam heeft alles wat je anno 2011 van een tablet mag verwachten: een 10″ scherm, een dual-core processor, camera’s aan de voor- en achterkant en een  modern besturingssyteem (Android in dit geval).

Een bijzonder scherm

De Adam maakt gebruik van een Pixel Qi beeldscherm. Dit beeldscherm is een LCD beeldscherm zoals we dat kennen van monitors, maar met een speciale modus waarin et beeld scherp en contrastrijk genoeg is om leesbaar te zijn zonder dat het vanachter verlicht hoeft te worden zoals een normaal beeldscherm. Pixel Qi heeft dit beeldscherm vooral ontwikkeld met het oog op stroomverbruik, maar de mogelijkheden om dit in een e-reader te gebruiken moeten voor de mensen van Notion Ink gelijk evident geweest zijn.

Het scherm heeft drie standen, de gewone LCD stand voor normaal gebruik. Een passieve stand speciaal voor gechikt voor het lezen van e-books (reflective genoemd, omdat het gebruik maakt van reflecterend licht uit de omgeving in plaats van zijn eigen lichtbron) en een soort combi-stand waarbij het beeldscherm in de speciale modus staat, maar er ook zwak licht vanachter het scherm komt (handig om in het donker te lezen).

De speciale passieve modus zou een ervaring moeten zijn die vrijwel identiek is aan het lezen van een normaal e-ink scherm, met de voordelen dat het natuurlijker is om van te lezen, minder vermoeiend voor de ogen en ook leesbaar in direct zonlicht. Dat laatste werd getest door de good e-reader blog:

Niet zo goed als een Kindle (of andere specialistische e-ink apparaten), omdat er een extra glaslaag nodig is voor het touchscreen. Maar veel beter dan een e-reader gebaseerd op een gewoon lcd-scherm, en dus ook beter dan andere tablets. Notion Ink heeft in alle nieuwe modellen ook een mat laagje verwerkt dat het effect van zonlicht-reflectie verder moet verminderen.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs van een Notion Ink Adam met Pixel Qi scherm is $499,45 (ongeveer €350) voor de versie met alleen WiFi of $549,99 (ongeveer €390) voor een versie met 3G voor mobiel internet. Voor vijftig dollar (~35 euro) verschepen ze hem naar elke plek in de wereld. Daar komt nog btw van 19% bovenop, maar de dalende dollarkoers maakt de prijs van de Adam erg aantrekkelijk.

Om er een te krijgen zul je wel de website in de gaten moeten houden. Notion Ink is een klein bedrijf en alle tot nog toe verkochte exemplaren zijn op intekening verkocht, en het lijkt er niet op dat er op korte termijn voldoende voorraad zal zijn om lopende orders te voldoen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s