Op de grens van nieuwe en oude media

Nokia reclame in winkelcentrumNokia is bezig met een reclamecampagne voor zijn nieuwste smartphone, de E7, met de slogan ‘slim bekeken’, maar het had net zo goed kunnen zijn ‘wie maakt me los’. Want de E7 hoort bij de laatste generatie smartphones die draaien op Nokia’s eigen Symbian besturingssysteem.

Nokia’s toekomst is Windows Phone 7, maar de eerste telefoon op zijn broegst eind dit jaar verschijnen. En tot die tijd moeten ze nog zoveel mogelijk Symbian toestellen verkopen.

Maar ook voor Microsoft’s smartphone afdeling kan dit jaar niet snel genoeg voorbij zijn. WP7 komt maar moeilijk van de grond en nieuwe toestellen en een grote update moeten daar verandering in brengen, maar die wordt pas eind dit jaar verwacht.

Nokia nieuws uit India

De directeur van Nokia India heeft in een onbewaakt ogenblik aan de pers verteld dat de tijdslijn voor het ontwikkelen van een Windows Phone 12 maanden is, dat zou beteken dat de eerste telefoon begin volgend jaar klaar is. Dit jaar zal Nokia nog altijd 20 Symbian toestellen op de markt brengen, waarvan het grootste deel gericht is op de featurephone markt. Maar ook de topmodellen van Nokia zullen voorlopig op Symbian gebaseerd zijn, zoals de E7 -momenteel de duurste telefoon op de markt, na de iPhone en de Samsung Galaxy SII.

Bij het kiezen voor een nieuwe smartphone blijkt het “platform” (dat wil zeggen het besturingssysteem) voor consumenten het belangrijkste criterium is, en dan is een telefoon met een verouderd platform dat zijn einde nadert moeilijk te verkopen.

Mango, het andere fruit

Microsoft heeft net de nieuwe upgrade voor het Windows Phone 7 platform onthuld. De upgrade met de naam Mango is meer dan een kleine verbetering, het moet Windows Phone in één klap concurrerend maken met iOS en Android. Microsoft baas Steve Ballmer kondigde aan dat het maar liefst 500 verbeteringen zal bevatten, genoeg voor Microsoft om van versie 7 direct naar 7.5 te gaan (WP8 is gereserveerd voor volend jaar, als ook Windows 8 uitkomt).

De nieuwe versie van Windows Phone krijgt multitasking (onmisbaar op een moderne smartphone), moderne mail en browser, betere integratie met Outlook en Office voor de zakelijke gebruikers, apps krijgen meer toegang tot zowel de hardware van de telefoon als het besturingssysteem waardoor meer apps mogelijk zijn (denk bijvoorbeeld aan Whatsapp). De kers op de taart zijn de nieuwe Google Bing Services, Microsoft’s eigen Bing zoekmachine lopen. Het gaat dan met name om navigatie, spraakherkenning (voor spraakgestuurd zoeken en sms dicteren,  text-to-speech en plaatjes herkenning, aangevuld met Bing Audio een programma dat muziek kan herkennen.

Wachten tot de bladeren verkleuren

Mango hardware partnersMicrosoft had met WP7 al een mooi en soepel lopend besturingssysteem in huis, en met de Mango update zal het ook alles bieden dat we tegenwoordig van een smartphone verwachten. En passant werd ook nog aangekondigd dat er nieuwe telefoons komen van maar liefst zeven fabrikanten. Maar voordat al dit moois in de winkel ligt zullen we nog even moeten wachten, Mango zal in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn (een jaar nadat WP7 werd gelanceerd). Tot die tijd zullen er ook geen nieuwe toestellen op de markt komen, want fabrikanten wachten ook op Mango voor ze met iets nieuws gaan komen.. niemand wil reclame maken met de slogan “de telefoon die over twee maanden alles dat wat je van een smartphone verwacht”.

Het jaar van de waarheid

Nokia en Microsoft hebben allebei effectief een jaar weggeven aan de concurrentie en zullen in 2012 pas echt kunnen gaan werken aan het uitbouwen van het Windows Phone “ecosysteem”. Ze zullen dit moeten doen vanuit een positie van zwakte, Microsofts marktaandeel in de smartphone markt is gedaald tot 3% en Nokia speelt alleen nog maar mee in het budget segment. In een markt waarin het aantal gebruikers voor een groot deel bepaalt hoe geïnteresseerd ontwikkelaars zijn in het maken van apps, en het aantal apps bepaalt hoe geïnteresserd gebruikers zijn in kopen van een telefoon zal dat nog niet meevallen.

Microsoft heeft een diepe beurs en een lange adem, en Nokia is nog steeds de grootste fabrikant van mobieltjes ter wereld. Op papier is het een winnende combinatie, maar om vanuit het niets de smartphone markt te veroveren… zonder iets nieuws te brengen anders dan hun naamsbekendheid, dat is vechten tegen de bierkaai.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s