Op de grens van nieuwe en oude media

HTC Desire

De HTC Desire

De HTC Desire is een zekere zin een icoon, zo zeer zelfs dat het naderende einde van de productie begin deze maand nieuws was. Geheel onverwacht was dat niet, de Desire is ruim een jaar oud en de opvolger ligt al overal in de winkels.

Het was een goed jaar geweest, de Desire was instrumenteel in de doorbraak van Android naar het grote publiek. De verkoop van HTC smartphones was in dat jaar dan ook bijna verdubbeld. De Desire wist ook de prestigieuze T3 Award voor beste telefoon weg te kapen voor de neus van de nieuwere  iPhone 4 en Samsung Galaxy S. Het leek allemaal rozegeur en maneschijn tot HTC vorige week plotseling aankondigde dat de Desire geen upgrade zou krijgen naar de nieuwste versie van het Android besturingssysteem.

Het was een klein PR fiasco, dat HTC  dwong om binnen 24 uur op die beslissing terug te komen. Als HTC dat niet had gedaan had dit wel eens een heel groot fiasco kunnen worden.

Het lange wachten

Eind vorig jaar kwam een nieuwe versie van Android uit, met de codenaam Gingerbread (alle versies van Android worden vernoemd naar zoetigheden). Zo’n update gaat het eerst naar mensen met een telefoon van Google zelf (altijd al beta-tester willen zijn? koop een Nexus telefoon) en voor de rest begint het ongeduldige wachten.

Na een half jaar begon het gemor op diverse fora al aanzienlijke vormen aan te nemen, maar dat werd nog getemperd door het feit dat HTC officieel had bevestigd dat de update ook voor de Desire beschikbaar zou zijn. Het bericht uit Engeland kwam als een donderslag bij heldere hemel.

De achilleshiel van de Desire

De Desire was nooit erg ruim bedeeld geweest als het op ROM geheugen aan kwam, het deel van het geheugen waar het besturingssysteem op staat en apps op worden geïnstalleerd. Een beperking die weliswaar gecompenseerd werd door het feit dat Android het mogelijk maakt om je apps (gedeeltelijk) op een Micro-SD kaart te installeren. Dat is weliswaar veel goedkoper dan ROM geheugen, maar niet alle apps ondersteunen dat en het besturingssysteem moet ook nog ergens staan. En dat was nou precies het pijnpunt, de nieuwe versie van het besturingssysteem (in combinatie met de eigen grafische interface) was te groot voor het beperkte geheugen van de Desire.

Hoe nu verder?

Twee van de sterke kanten van Android zijn de grote community en de openheid van het platform, en het duurde dan ook niet lang voordat Android Central een artikel op de site plaatste waarin uitgelegd werd hoe je de macht over je telefoon kunt overnemen. En als je dat gedaan hebt kun je kiezen uit een veelvoud van custom varianten van Android, gemaakt voor en door de Android community. Varianten die wel upgradet zijn naar de nieuwste versie van Android.

De oplossing van HTC

Zoals gezegd kwam HTC snel op zijn beslissing terug, er komt toch een een update voor de Desire.  Om dat mogelijk te maken moet HTC wel een aantal van de apps die ze standaard op telefoons zetten schrappen. Het is de vraag of iemand daar rouwig om zal zijn; Sense (de grafische interface) is geweldig, maar voor al die standaard apps is een beter alternatief te vinden op de Android Market.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Hoewel het mooi is dat de Android community er voor je is als een je fabrikant je in de kou laat staan, dat is niet wat we verwachten als we een smartphone kopen. Als HTC zich niet bedacht had had niet alleen had het consumentenvertrouwen in HTC (terecht) een deuk opgelopen. Ook Android als geheel had imagoschade opgelopen. Android heeft zich juist dankzij telefoons zoals de Desire ontworsteld aan het imago dat het voor nerds is… dan kun je nu niet meer aankomen met het verhaal dat je beste zelf een nieuw besturingssysteem op je telefoon kunt installeren!

Gelukkig is het niet zo ver gekomen, laten we hopen dat niet alleen HTC maar alle fabrikanten hier van leren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s