Op de grens van nieuwe en oude media

Apple heeft concurrent Samsung een gevoelige klap toegebracht. Apple heeft Samsung namelijk een verkoopverbod weten op te leggen voor hun nieuwste tablet (de Galaxy Tab 10.1), dit verbod geldt in vrijwel de hele EU (alleen in Nederland geldt dit verkoopverbod niet).

Microsoft CEO Steve Ballmer showcases the new touch-enabled slate from HP at the 2010 Consumer Electronics Show

Een Windows tablet

De reden voor de dagvaarding is dat de tablet van Samsung een kopie zou zijn van de tablet van Apple, de Samsung Galaxy Tab is volgens Apple zelfs “een slaafse imitatie” van de iPad 2.

Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat de iPad en de Galaxy Tab op elkaar lijken. Maar dat geldt voor alle tablet-computers, vorm volgt immers uit functie. De vraag is dus wat maakt de iPad uniek ten opzichte van andere tablets?

Appleinsider heeft de hele zaak op een rijtje gezet en daar hoort ook een lijstje bij van elementen die de iPad onderscheiden van andere en eerdere tablets:

– a rectangular product with four evenly rounded corners;
– a flat, clear surface that covers the front of the product;
– a visible metal frame around the flat, clear surface;
– a display that is centered on the clear surface;
– under the clear surface, a neutral margin around the sides of the display;
– if the product is switched on, colored icons within the display.

Kortgezegd een rechthoekig kleurenbeeldscherm en een besturingssysteem dat gebruik maakt van iconen. Dat is zo breed dat het betekenisloos is, sommige desktop PC’s en veel e-readers voldoen ook aan deze criteria.

HP TouchSmart, een desktop met touchscreen Eigenlijk zijn maar drie aspecten uit dit lijstje te benoemen als mogelijk onderscheidend; de vorm is een rechthoek met afgeronde hoeken, het metalen frame is aan de voorkant zichtbaar en er is een neutrale rand aan de zijden van het display. Dit zijn nog steeds kenmerken die weinig onderscheidend vermogen hebben, deze drie elementen zie je namelijk terug bij alle tablets, de meeste smartphones en een groot aantal e-readers. Het lijkt mij dan ook absurd dat Apple het alleenrecht zou kunnen claimen op deze vorm.

En dan dit…

In de bewijsstukken die Apple aangeleverd heeft om de gelijkenissen tussen de iPad 2 en de Galaxy Tab 10.1 aan te tonen zaten een aantal foto’s die niet alleen suggestief zijn, maar zelfs gemanipuleerd.

Misleidende afbeelding van de Galaxy Tab 10.1 in de dagvaarding van Apple

De afbeelding is suggestief omdat het lijkt alsof de bureaubladindeling van de Tab vrijwel gelijk is aan die van de iPad. Maar wat je ziet op de foto van de Galaxy is niet het bureaublad, maar het toepassingen menu waarin alle apps worden weergegeven. De Tab is bovendien gekanteld ten opzichte van zijn normale stand om het meer te laten lijken op de iPad die geoptimaliseerd is om in “rechtopstaande” stand gebruikt te worden.

Maar erger nog dan dat is het feit dat de foto van de Tab is gemanipuleerd om hem vrijwel dezelfde verhoudingen te geven als de iPad, blijkbaar lijken ze in het echt te weinig op elkaar om een rechter te overtuigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s