Op de grens van nieuwe en oude media

Google+ logoGoogle+ doet me denken aan toen ik twaalf was en een waterpas kreeg. Het was een geweldig mooi ding met drie van die reservoirs met luchtbellen er in, maar ik had geen idee wat ik er mee moest. In het begin was ik alleen maar bezig met die luchtbellen laten bewegen, zelfs nadat ik wist hoe je er mee moest bepalen of iets waterpas staat kon ik er niet veel meer mee dan vaststellen dat de tafel niet helemaal waterpas stond.

Zo is het met Google+ ook een beetje, het is een hele gereedschapskist vol mooie spulletjes (en ik heb ook echt uren besteed aan het maken van cirkels, omdat de animatie zo leuk is), maar zolang je niet echt een bezigheid hebt waarbij je dat gereedschap kunt gebruiken is het allemaal mooi maar nutteloos.
Om echt wat met Google+ te kunnen is het belangrijk dat je weet wat die gereedschappen kunnen, en vooral waarvoor je ze voor kunt gebruiken.

Google Tools
De stream: De plek waar je leuke tips, belevenissen, websites en YouTube-filmpjes van poezen met elkaar kunt delen (het hart van alle sociale media). Een aardigheid van Google+ is dat je net als op Twitter ook mensen kunt volgen, dus zoek je favoriete beroemdheid, goeroe, journalist of je baas op en je krijgt hun levenswijsheden en in je stream.

WaterpasCirkels: Het equivalent van de waterpas, het doet zelf niks maar maakt het makkelijker om dingen met anderen te delen. Omdat je deelt met een cirkel krijgen alleen de mensen in die cirkel het te zien, je kunt dus je dronken foto gerust delen met de cirkel “stapvrienden” zonder dat je baas of je moeder ze zien (bonus tip: anderen zien alleen dat je ze in een cirkel hebt gezet, niet hoe die cirkel heet, je kunt dus gerust een cirkel “saaie mensen” maken).
Hoe meer vrienden je op Google+ hebt hoe nuttiger die cirkels worden natuurlijk, al krijgen mensen zonder Google+ wel een mailtje als je iets deelt. Handig als je afspraken wil maken met een groep, maar één van hen doet niet aan sociale media.

Google Photos: Stiekem is het Picasa in een Google+ jasje. Ideaal als je een smartphone hebt, want dan kun je instellen dat hij automatisch backups maakt van de foto’s op je telefoon. En vanuit Google Photos kun je natuurlijk ook weer makkelijk foto’s en albums delen met anderen.
Het is ook nog steeds een volwaardige photosharing site dus je kunt het ook daar voor gebruiken.

Google Chat/Huddle/Hangout: De bestaande google Chat uitgebreid met de mogelijkheid om via de webcam te chatten, één-op-één of met een groepje. In één woord: skypen.

One-stop social media shop
Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar iedereen zit op Facebook en wie heeft er tegenwoordig geen Twitteraccount? Met de browser-plugin SGPlus kun je Facebook en Twitter integreren met Google+ en kun je dus vanuit één plek al je sociale media beheren. Zo kun je vanuit Google+ ook dingen delen op Facebook, Twitter en Google+ (of alle drie tegelijk). En je kunt nieuwe berichten vanuit alle drie bekijken vanuit Google+.
SGPlus geeft je de mogelijkheid om Twitter of Facebook berichten te tonen tussen je Google+ berichten (Merge Feed) zelf vind ik dat snel onoverzichtelijk worden, maar je hebt ook de mogelijkheid om binnen Google+ te switchen tussen Facebook, Twitter en Google+ (Show underneath Sparks).

De toekomst van Google+
Hoeveel je kunt met Google+ hangt natuurlijk ook af van de mensen die er op zitten. Google heeft al eerder laten zien goede social tools te kunnen maken, en dat hebben ze nu weer gedaan, maar als je geen anderen hebt om mee te delen blijft het alleen maar een mooie gereedschapskist.
Daar kun je natuurlijk zelf ook iets aan doen, probeer je vrienden te overtuigen om die dertig seconden de tijd te nemen om een Google+ account te nemen, en je kunt die mooie gereedschappen op hun uitproberen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s